Rechtbank Assen

In deze zaak staat Justin Luiten de twee hoofdverdachten bij. De twee mannen zijn volgens het openbaar ministerie verantwoordelijk voor het witwassen en omkatten van tientallen voertuigen (met name van het merk Volkswagen Polo en Golf). Afgelopen week was de inhoudelijke behandeling in deze megazaak

Duitser en Emmenaar horen cel eisen voor witwassen

“Een man uit het Duitse Meppen (23) hoorde gisteren wegens witwassen anderhalf jaar cel eisen, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Tegen een Emmer kompaan (ook 23) was de strafeis vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

De politie begon in 2014 een onderzoek naar de vele diefstallen van auto’s, scooters en motoren in Emmen en omgeving. Een spoor leidde naar beide verdachten, die ervan worden verdacht dat ze in een loods aan de Emmer Bokslootdwarsweg gestolen voertuigen hebben gedemonteerd en onderdelen hebben verkocht.

In januari 2015 kreeg de politie een telefoontje van een man wiens Volkswagen was gestolen. Kinderen hadden bij de loods aan de Bok-slootdwarsweg zijn autopapieren gevonden en die terugbezorgd bij de man. De man nam vervolgens een kijkje bij de loods en zag daar autowrakken staan.Hij belde daarna de politie. Het resulteerde in een inval in het bewuste pand. In een garagebox die in de loods stond, werden gestripte wagens aangetroffen. Sommige waren vrij nieuw. Op een van de karkassen hing nog een Duits kenteken. In een gestolen aanhangwagen lagen onder meer kentekenbewijzen, paraplu’s, navigatiesystemen en cd’s.

De inwoner van Meppen huurde een van de garageboxen. Hij deed dat onder een valse naam. Hij en de Emmenaar zeiden gisteren tegen de rechters dat ze niets wisten van gestolen goederen. Ze handelden in auto-onderdelen en kochten wrakken op via sloopbedrijven. Ze kregen wel eens hulp van vrienden. Het was goed mogelijk dat die de spullen in de aanhangwagen hadden achtergelaten. Ook vonden agenten een kastje met autosleutels.

Officier Peter van der Spek vond dat kastje met sleutels opvallend, omdat de autodieven speciale apparatuur gebruikten waarmee originele autosleutels waren nagemaakt. Het OM legde de mannen witwassen ten laste, omdat er onvoldoende bewijs is dat zij iets te maken hadden metr de diefstal van de auto’s. ,,De verdachten hebben er wel alles aan gedaan om de herkomst van de goederen te verhullen.”

De man uit Meppen werd ook nog verdacht van meerdere mishandelingen. Hij zit inmiddels ook vast voor andere vergrijpen. Het OM schat in dat de mannen 60.000 euro illegaal hebben verdiend en wil dit bedrag van hen terugvorderen. Hierover volgt vermoedelijk nog een schriftelijke procedure.

Volgens Justin Luiten, de advocaat van beide mannen, kan alleen een straf worden opgelegd voor de mishandelingen. Beiden moeten wat hem betreft worden vrijgesproken van witwassen. De gestolen spullen zijn gevonden in een garagebox waarvan zij niet te boek stonden als de huurders. ,,Geen van de verwijten kan worden gelinkt aan deze cliënten”, zei de raadsman.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak”

Het bericht op Dagblad van het noorden

Meer mediaberichten over zaken van Justin.

© 2017-2018 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer