Logo Rechtspraak

Justin Luiten staat de verdachte in deze zaak bij. Hij wordt verdacht van maar liefst 28 babbeltrucs. Gisteren vond de regiezitting plaats in de strafzaak die door de rechtbank in Den Haag wordt behandeld.

‘Jacobus W. lichtte nóg meer ouderen op dan gedacht’

Jacobus W. die verdacht wordt ouderen in de regio met een babbeltruc te hebben opgelicht, heeft volgens het OM nóg meer hoogbejaarden bestolen. De 46-jarige Hagenaar staat nu terecht voor in totaal 26 zaken.

Bij de rechtbank in Den Haag bleek gisteren dat het Openbaar Ministerie (OM) de Hagenaar nu ook denkt te kunnen linken aan nog eens vier berovingen van drie ouderen in augustus en september in Den Haag en nog een in oktober in Rijswijk. Het aantal komt daarmee op 26, de laatste elf in de periode toen de zaak tegen hem voor de andere vijftien zaken al liep.

W. gebruikte een breed scala aan smoezen. In 2016, toen W. volgens het OM vijftien slachtoffers maakte, praatte de Hagenaar zich met een politie-uniform aan naar binnen. In 2009, blijkt uit een nog oudere zaak, beweerde hij dat hij inspecteur brandveiligheid was.

Bij die laatste berovingen, alle elf waren ze tussen augustus en oktober, deed W. zich volgens het OM vooral voor als iemand die naar een lekkage kwam kijken. ,,De chiffon werd weggetrokken en ja hoor, toen klopte het wel, het water stroomde over de vloer’’, zei de rechter gisteren over een geval.

Pincode

De bewoonster, boven de tachtig, kon gaan dweilen, terwijl W. de benen nam met haar pinpas. Kort daarop volgde een telefoontje van de ‘bank’ dat ze haar pincode nodig hadden om de pas te blokkeren.

Toen agenten de camerabeelden zagen herkenden ze W. zonder moeite. Hij is slecht ter been, heeft een typisch mank loopje, en rijdt in een scootmobiel, ook als hij op zoek ging naar slachtoffers. W. maakte daar een keer handig gebruik van. Tegen een medescootmobieler zei hij dat hij een scootmobielclub wilde oprichten. Ze raakten aan de praat, maar tegen de tijd dat W. vertrok was de man zijn pinpas kwijt, en verdween niet veel later geld van zijn bankrekening.

W. kreeg het afgelopen jaar hulp van een 71-jarige Nieuwerkerker. Hij bracht W. onder meer naar verschillende plekken. De Nieuwerkerker heeft bij de politie bekend dat hij tien keer heeft meegeholpen. Zijn gezondheidstoestand is zo fragiel dat hij gisteren niet naar de rechtbank kwam, waar hij voor het eerst voor een tussentijdse zitting moest komen. Ook in 2016 had W. hulp, stelt het OM. Dat zou gaan om een 66-jarige Voorburger. Deze ontkent, net als W., elke betrokkenheid. De twee medeverdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten, W. zit nog wel vast.”

Het bericht in Algemeen Dagblad

‘Jacobus W. lichtte nóg meer ouderen op dan gedacht’,
Algemeen Dagblad 2 maart 2018

© 2017-2018 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer