Vrachtwagen

Justin Luiten staat Janus O. bij. Hij werd verdacht van mensenhandel in de vorm van uitbuiting van buitenlandse chauffeurs.

‘Transportondernemer vrijgesproken van mensenhandel’

“MAASTRICHT Transportondernemer Janos O. uit Sommelsdijk is vrijgesproken van mensenhandel. Tegen hem was een gevangenisstraf van twaalf maanden door de officier van justitie geëist. O. werd verdacht van mensenhandel, valsheid in geschrifte van loonstrookjes om chauffeurs langer te kunnen laten werken en overtreding van de Rijtijdenwet.

De zaak tegen O. was bijzonder. Hij is de eerste transportondernemer in Nederland die ooit is vervolgd voor mensenhandel, arbeidsuitbuiting van zijn chauffeurs). O. zou chauffeurs in, onder andere Hongarije hebben geronseld om in Nederland voor hem als vrachtwagenchaffeur te komen werken.

Volgens de chauffeurs kwam O. de gemaakte beloftes echter niet na, terwijl zij bijzonder lange dagen moesten werken maar daarvoor niet werden betaald. De chauffeurs die om betaling vroegen, konden naar eigen zeggen rekenen op ontslag of doodsbedreigingen aan hun adres.

Janos O. kwam bij justitie in beeld nadat een voormalig chauffeur bij vakbond FNV had geklaagd over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en dreigementen die door O. tegen de chauffeurs zouden worden geuit en de beloftes die steevast niet werden nagekomen.

O. zou loon betalen, woonvesting voor de chauffeurs regelen en ziektekostenverzekering en pensioenpremies betalen. Maar dat deed hij volgens de chauffeurs steevast niet. Na de verklaring van de eerste chauffeur volgden al snel meer aangiftes van andere chauffeurs.

En zo ontstond de verdenking dat O. de chauffeurs jarenlang had uitgebuit.
Janos O. heeft ieder verwijt aan zijn adres altijd steevast weersproken. Zijn advocaat Justin Luiten (foto) vroeg de rechtbank in Rotterdam O. vrij te spreken. Met success.

Volgens de rechtbank Rotterdam was er onvoldoende bewijs dat de chauffeurs werden uitgebuit. Luiten laat in een reactie op de uitspraak weten dat er sprake is van een juridisch belangrijk vonnis: ,,Een geschil over arbeidsomstandigheden, achterstallig loon en discussies over de invulling van goed werkgever- en werknemerschap kan allerhande verwijten creëren”, legt de Maastrichtse advocaat uit.

“Maar van mensenhandel of uitbuiting is dan nog geen sprake. De rechtbank bevestigt in dit vonnis dat de chauffeurs voldoende vrij waren om dat te doen wat zij konden doen.””

Het bericht op Crimewatcher.nl

‘Transportondernemer vrijgesproken van mensenhandel’,
crimewatcher.nl 1 augustus 2017.

Eerdere berichten over deze zaak

‘Transportondernemer moet voorkomen voor uitbuiting van chauffeurs’,
AD 11 mei 2017.

‘Transporteur vervolgd voor uitbuiting’,
NOS 12 mei 2014

© 2017-2018 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer