Wet straffen en beschermen leidt tot kortere gevangenisstraffen
Dirk Daamen heeft meegewerkt aan een artikel over de Wet straffen en beschermen. Enkele passages uit het bericht:

‘Wet straffen en beschermen leidt tot kortere gevangenisstraffen’

“Strafrecht- en detentiedeskundigen moeten niets hebben van de Wet straffen en beschermen, die tegen hun adviezen in toch onlangs door de Eerste Kamer is aangenomen. Met de wet vervalt het recht op voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) na twee derde van de vrijheidsstraf.

“Netto strafduur

Kern van de nieuwe wet is de kortere invrijheidsstelling, die ook niet meer automatisch wordt verleend. Of het maximeren van de voorwaardelijke invrijheidstelling tot twee jaar veel verschil gaat maken voor veroordeelden, wordt door strafrechtadvocaat Dirk Daamen betwijfeld. “Rechters schijnen de hoogte van de straf vooral te bepalen aan de hand van de verwachte netto strafduur. Dan zal deze wetswijziging dus niet tot langere netto straffen leiden. Ik verwacht eerder dat rechters waar ze nu nog achttien jaar zouden opleggen, straks op veertien jaar zullen uitkomen. Dat zal wel tot meer maatschappelijke acceptatie leiden, omdat veroordeelden niet meer een derde ‘cadeau’ krijgen en een groter deel van hun straf daadwerkelijk in de gevangenis doorbrengen.””

“Strafuitvoeringsrechtbank

Advocaat Daamen, die ook thuis is in het penitentiaire recht, wijst daar ook op. Strafrechtprofessionals zullen volgens hem telkens moeten kijken of een uitspraak, die ze wat betreft de strafmaat als referentie willen gebruiken, van voor of na de wetswijziging is. “Vooral advocaten zullen daar alert op moeten zijn. En er zal een lange periode met twee verschillende systemen naast elkaar moeten worden gewerkt. Iemand die net voor de wetswijziging nog dertig jaar opgelegd krijgt, kan namelijk nog dertig jaar lang onder de oude regeling vallen. Ik heb er moeite mee dat het OM en niet de rechter gaat beslissen of iemand wel of geen voorwaardelijke invrijheidstelling krijgt.” Daamen wijst naar België: daar hebben ze een speciale Strafuitvoeringsrechtbank voor de beslissingen tijdens de tenuitvoerlegging van straffen.”

Lees hier het hele bericht: ‘Wet straffen en beschermen leidt tot kortere gevangenisstraffen’,
mr-online.nl 21 juli 2020

© 2017-2024 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer