Dirk Daamen staat de vader, Hans van M., bij
“DEN BOSCH – Bosschenaar Hans van M. en zijn zoon Rob zeggen dat ze geen euro hebben overgehouden aan de heling van vijf gestolen schilderijen uit het Frans Hals Museum. Beiden zitten nu hun celstraf uit voor de heling, maar justitie wil hen ook nog voor 4,5 ton plukken.
Aanvankelijk berekende justitie dat vader en zoon 8 ton hadden overgehouden aan de verkoop van de vijf meesterwerken, maar een Belgische autohandelaar heeft onlangs onder ede verklaard dat hij ook 3,5 ton van de opbrengst in zijn zak heeft gestoken. De in Neerpelt wonende man werd overigens in de strafzaak vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Van M. en zijn zoon zeggen dat de Belg slechts de ‘halve waarheid’ heeft gesproken. Want hij zou geen 3,5 ton , maar 8 ton in zijn zak hebben gestoken. De politie wist in 2008 de gescholen schilderijen terug te krijgen met een infiltratie-actie. Undercoveragenten betaalden een miljoen voor de schilderijen. Daarvan werd slechts twee ton teruggevonden: één ton bij vader Van M., één ton bij zijn zoon Rob.
Dat was ook echt alles, zo betoogden de twee vanmiddag bij het hoger beroep in de ontnemingsprocedure. Justitie gelooft dat niet en houdt vast aan de claim van 4,5 ton. Gezien de grote rol die vader en zoon speelden, is het volgens het Openbaar Ministerie ook heel aannemelijk dat zo’n groot deel van het betaalde geld bij hen terechtkwam. Het gerechtshof doet op 24 april uitspraak.
De 62-jarige Hans van M., een zakenman die veel onroerend goed bezit maar eerder ook is veroordeeld voor onder meer afpersing, verklaarde maandag middag dat ook de Belastingdienst hem flink achter de vodden zit. Hij heeft een aanslag gekregen van 9,5 ton, waarvoor hij een betalingsregeling heeft getroffen. ,,Ik ben onroerend goed aan het verkopen, ik moet wel. Maar er zit nu bijna geen vlees meer aan, ik ben flink de lul.” Zijn zoon legde een bekentenis af over de heling van de gestolen schilderijen, maar vader Hans ontkent tot op de dag van vandaag dat hij iets met de zaak te maken had.”
Bron: Bossche vader en zoon: ‘Niks verdiend aan heling schilderijen’, BD 10 april 2017.
Zie ook:
‘Verdachte bekent heling schilderijen ná vrijspraak; opsteker voor Bossche helers’, AD 29 maart 2017