Vrouwe Justitia Handboeien
Advocaat Dirk Daamen stond één van de twee Nederlandse verdachten van de schietpartij in Spa bij in zijn overleveringsprocedure.

‘Spa-verdachten vandaag uitgeleverd aan België’

“De Limburgers Mark van den B. (38) en Cyril T. (35), beiden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in Spa, worden dinsdag uitgeleverd aan België. Dat bevestigt de advocaat van Mark van den B., Dirk Daamen. Naar verwachting worden ze allebei naar de gevangenis van Lantin bij Luik gebracht.

Hoofdverdachte

Schinnenaar Yvo T. (36), de hoofdverdachte van de schietpartij in het Belgische Spa waarbij in de nacht van 25 op 26 augustus de Belgische politieagent Amaury Delrez (38) om het leven kwam, zit al sinds 26 augustus vast in Luik. Daamen: “Ze worden nu binnen vijf dagen voorgeleid voor de Raadkamer van de Belgische rechtbank.” Die zal beoordelen of het voorarrest wordt verlengd. De onderzoeksrechter bepaalt welke onderzoeksvragen er worden uitgezet.

Rechtbank

De rechtbank in Amsterdam bepaalde vorige week vrijdag dat de twee Limburgers aan België mogen worden uitgeleverd. Zowel Cyril als Mark vochten de uitlevering aan en zeggen geen aandeel te hebben gehad in het dodelijk geweld. Ze wezen Yvo T. aan als degene die het dodelijke schot zou hebben gelost.

Erbarmelijk

Ook voerden beide advocaten van de twee aan dat de situatie in de Lantin-gevangenis, de grootste gevangenis van België, erbarmelijk is. Daamen: “Rapporten over Lantin zijn vernietigend. Er is te weinig personeel, te weinig cipiers, te weinig psychologen, er lopen ratten rond.” Net als Daamen maakt Cyril’s advocaat, Karlijn Bruns zich zorgen over de omstandigheden in de Lantingevangenis. “Die zijn zeer slecht, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens concludeerde zelfs dat er sprake is van een schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Teleurgesteld

Daamen vertelt dat zijn cliënt teleurgesteld is dat hij uitgeleverd mag worden aan België. “Hij was echt op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Dat België om zijn uitlevering, net als die van Cyril, heeft gevraagd, heeft alles te maken met het feit dat de schietpartij voor veel maatschappelijke ophef heeft gezorgd in België.” De drie verdachten reden in de nacht van 25 op 26 augustus samen in een taxi in Spa. Kort daarvoor waren zij uit Havana Café in Spa verwijderd na een ruzie. De politie zou Cyril kort daarna hardhandig uit de taxi hebben getrokken. Daarop volgde de schietpartij waarbij de agent dodelijk werd getroffen.

Vlucht

Yvo T. kon de ochtend na het geweld worden opgepakt. Mark en Cyril vluchtten, maar meldden zich een dag later bij de politie in Limburg. De Belgische justitie is nog volop bezig met het onderzoek en wil Mark en Cyril kunnen horen. De Belgen willen onder meer weten waarom de twee zijn gevlucht en waarom er berichten uit hun telefoons zijn verwijderd.

De Belgen zien de zaak als ‘een zeer gevoelig dossier, met aanzienlijke maatschappelijke impact’, zo staat in de stukken.”

Bron:
‘Spa-verdachten vandaag uitgeleverd aan België’,
Limburger 11 september 2018

Lees ook: Verdachten schietpartij Spa mogen uitgeleverd

Meer over de schietpartij in Spa:

Meer mediaberichten over zaken van Dirk

© 2017-2024 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer