Vrouwe Justitia Handboeien

Drie Belgische verdachten inrijden agent Sittard vrijgelaten

De drie Belgische verdachten die vrijdagavond werden aangehouden omdat zij zouden hebben ingereden op een agent tijdens ongeregeldheden tussen fans van Fortuna Sittard, Racing Genk en PSV zijn zondagmiddag vrijgelaten. Dirk Daamen is de advocaat van de verdachten en reageert op hun vrijlating.

De politie bracht gisteren het volgende bericht naar buiten over het incident:

Politie lost waarschuwingsschot bij massale vechtpartij

“Sittard – De politie heeft vrijdagavond een waarschuwingsschot moeten lossen toen een auto wilde inrijden op een agent. Aanleiding was een massale vechtpartij tussen tientallen mensen. Vijf personen zijn hierbij aangehouden.

Rond 22.20 kwam er een melding binnen dat er een grote vechtpartij plaatsvond in een cafe. Terwijl agenten onderweg waren, verplaatste de vechtpartij zich naar buiten, naar de Limbrichterweg. Tientallen mensen, vermoedelijk leden van diverse voetbalsupportersgroepen, gingen met elkaar op de vuist. Toen politie in grote getale arriveerde, vluchtten een aantal mensen in auto’s en wilden wegrijden. Agenten gingen er achter aan waarop een auto stopte. Terwijl een agent de inzittenden wilde controleren, gaf de bestuurder gas en wilde inrijden op de agent. Deze zag zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. De bestuurder en inzittenden werden daarop aangehouden. Tijdens de vechtpartij werden diverse auto’s en straatmeubilair vernield. In totaal werden er vijf personen aangehouden, mannen in de leeftijd van 17 tot 29 jaar uit Belgie en Eindhoven.”

Bron: Politie lost waarschuwingsschot bij massale vechtpartij

Dirk Daamen reageert op dit bericht en op het heenzenden van zijn cliënten:

“Ik vind het niet correct dat de politie al een persbericht heeft uitgebracht nog voordat de verdachten zijn verhoord. Het bericht geeft enkel de lezing van de betrokken agent weer. Een eenzijdig verhaal dat heel anders blijkt te zijn.

Mijn cliënten hebben namelijk alledrie verklaard dat ze de agent in eerste instantie niet hebben waargenomen en op die plek ook helemaal niemand achter de auto verwachtten. Zij verlieten de parkeerplaats via de weg achter de supermarkt. Nadat hij de bocht om kwam zag hij dat de politie die weg verderop al had geblokkeerd. Daarop is hij in een reflex achteruit gereden, terug naar de parkeerplaats. Zodra de bestuurder een schim achter de auto zag heeft hij gelijk op de rem getrapt. Nadat de auto tot stilstand was gekomen was de afstand tot de agent volgens hen nog altijd minstens vijf meter. Dit was dus absoluut geen poging tot doodslag. Cliënten vinden het dan ook overdreven dat de agent zijn wapen trok en een waarschuwingsschot loste. Juist door dat waarschuwingsschot pakte de politie de zaak hoog op en werd er een grondig onderzoek gestart. Daar is op zich niets op tegen, maar mijn cliënten (en zeker de twee die niet achter het stuur zaten) hebben onnodig lang in een politiecel gezeten.

Cliënten ontkennen overigens dat zij bij de ongeregeldheden betrokken waren, dat zij geweld hebben gebruikt of vernielingen hebben aangericht.”

Nieuwsberichten over deze zaak:

© 2017-2024 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer