Hoge Raad, Den Haag

Cassatie: advocaat verplicht bij de Hoge Raad

Je hebt cassatieberoep ingesteld tegen een arrest van het hof in je strafzaak en wilt bij de Hoge Raad jezelf verdedigen, zoals je dat bij de rechtbank en het hof ook hebt gedaan. Mag dat? Nee: in cassatie is een advocaat verplicht! Cassatiespecialist Dirk Daamen legt uit hoe het zit.

Advocaat verplicht bij cassatie in strafzaak

Volgens de wet moet de verdachte verplicht door een advocaat worden bijgestaan. Dit staat in artikel 437 lid 2 Wetboek van Strafvordering:

“De verdachte door of namens wie beroep in cassatie is ingesteld, is op straffe van niet-ontvankelijkheid verplicht binnen twee maanden nadat de (..) aanzegging is betekend, bij de Hoge Raad door zijn raadsman een schriftuur te doen indienen, houdende zijn middelen van cassatie.”

Je mag als verdachte dus niet zelf een cassatieschriftuur met cassatiemiddelen indienen. Stuur je alsnog zelf wat naar de Hoge Raad, dan zal de Hoge Raad daar niets mee doen.

Waarom advocaat verplicht in cassatie?

De cassatieprocedure verschilt erg van de procedure in eerste aanleg en hoger beroep. Om zo’n procedure goed door te komen is veel meer juridische kennis nodig. Een advocaat weet hoe de procedure loopt en weet ook welke klachten wel of geen kans van slagen hebben. Daardoor worden er minder kansloze cassatiemiddelen ingediend en zijn de schrifturen van betere kwaliteit. Beide aspecten zijn natuurlijk prettig voor de Hoge Raad!

Binnenkort al uitsluitend gespecialiseerde advocaten in cassatie?

De overheid wil op korte termijn zelfs inschakeling van een gespecialiseerde advocaat verplicht stellen. Dan mag dus niet eens meer elke advocaat bij de Hoge Raad optreden, maar alleen advocaten die gespecialiseerd zijn in cassatie.

Cassatieadvocaat kiezen

Kies voor je cassatieprocedure – als het een strafzaak is – een advocaat die lid is van de Vereniging van Cassatie Advocaten in Strafzaken (VCAS). De leden van de VCAS zijn strafrecht advocaten met aantoonbare affiniteit en ervaring met cassatie in strafzaken.

Cassatie advocaat op toevoeging (pro deo)

Wanneer je geen advocaat kunt betalen, kun je gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je advocaat kan met die aanvraag helpen. Er zal wel een eigen bijdrage worden opgelegd, behalve als je in detentie zit.

Wil je in cassatie bij de Hoge Raad of heb je al een lopende cassatieprocedure? Kies een advocaat die daarin is gespecialiseerd. Wij geven advies over cassatie en kunnen je verdedigen in de cassatieprocedure! Dirk Daamen is cassatiespecialist. Hij is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

© 2017-2024 Daamen, advocaten. | Disclaimer | Sitemap | Links | Beheer